4 Shkurti, Dita Botërore e Kancerit

4 Shkurti, Dita Botërore e Kancerit

 

Herët ose vonë, me sa duket, kanceri ka një ndikim tek të gjithë ne. Kjo është arsyeja pse Dita Botërore e Kancerit4 Shkurt është një ditë e rëndësishme për të rritur ndërgjegjësimin në lidhje me parandalimin, zbulimin dhe trajtimin. Kjo iniciativë ka filluar në 2008-ën nga “Union for International Cancer Control” dhe në të gjithë botën zhvillohen aktivitete. Kjo ditë ka si qëllim të informojë dhe inkurajojë njerëzit për parandalimin, zbulimin e hershëm dhe trajtimin e tij.

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, kanceri është një nga shkaqet kryesore të vdekjeve në të gjithë botën. ‘Bashkimi për Kontrollin Ndërkombëtar të Kancerit’ (UICC) u krijua në 1993, me seli në Gjenevë. Është një shoqëri e bazuar në anëtarësim që punon drejt çrrënjosjes së kancerit në të gjithë botën dhe avancon kërkimin mjekësor. Nën drejtimin e tij, Dita e parë Ndërkombëtare e Kancerit u festua në Gjenevë të Zvicrës në të njëjtin vit. Disa organizata të njohura, shoqëritë e kancerit dhe qendrat e trajtimit gjithashtu mbështetën këtë iniciativë.

Dita Botërore e Kancerit është një ngjarje globale, e cila festohet çdo vit me 4 Shkurt. Edhe gjatë pandemisë Covid-19, nuk duhet të neglizhojmë ndryshimet dhe shenjat e hershme të kancerit.

Historia e Ditës Botërore të Kancerit

Dita Botërore e Kancerit u zyrtarizua në Samitin e parë Botëror Kundër Kancerit në vitin 2000. Ky event u mbajt në Paris dhe morën pjesë anëtarë të organizatave të kancerit dhe udhëheqës të shquar të qeverisë nga e gjithë bota. Një dokument i titulluar ‘Statuti i Parisit Kundër Kancerit’ që përmban 10 artikuj u nënshkrua, duke përshkruar një angazhim global për të përmirësuar lehtësimin dhe cilësinë e jetës së pacientëve me kancer. Gjithashtu u theksua përparimi dhe rritja e investimeve në kërkimin, parandalimin dhe trajtimin e kancerit. Artikulli X i kësaj karte shpalli zyrtarisht ‘Ditën Botërore të Kancerit’ më 4 Shkurt.

Ka lloje të shumta të kancerit, kështu që ka ngjyra dhe simbole të ndryshme që përdoren për të shënuar një lloj specifik të kancerit dhe për të nxitur luftën kundër tij. Për shembull, fjongoja portokalli është për krijimin e vetëdijes për kancerin tek fëmijët, ndërsa shiriti rozë është e lidhur globalisht me ndërgjegjësimin për kancerin e gjirit.

Në këtë ditë, qindra ngjarje dhe mbledhje fondesh ndodhin në të gjithë botën çdo vit, për të sjellë individë, komunitete dhe organizata së bashku në spitale, shkolla, biznese, tregje, salla të komuniteteve, parqe, etj. për të bërë fushatë dhe për të dhënë mesazhin e fuqishëm se të prekurit nga kanceri nuk janë vetëm, dhe të gjithë kemi një përgjegjësi në uljen e ndikimit global të kësaj sëmundjeje.

Një mesazh nga Europa Donna Albania në kuadër të Ditës Botërore të Kancerit

Pavarësisht nëse bëni diçka aq të madhe sa drejtimin e fushatës në “Ditën Botërore të Kancerit”, ose diçka më të thjeshtë si shpërndarja e mesazheve apo statuseve frymëzuese në rrjetet sociale, jemi të ndërgjegjëshëm se çdo veprim ka një ndikim. Tregoji botës se mundemi dhe secili nga ne mund të përfshihet në luftën kundër kancerit.

Le t’i përgjigjemi ftesave të programeve mbizotëruese të diagnostikimit: PREK, SHIKO, KONTROLLO dhe t’i kushtojmë vëmendje trupit tonë dhe problemeve të mundshme shëndetësore.

Nëse zbulojmë ndryshime të dyshimta, le të mos vonojmë të vizitohemi tek mjeku i cili do të na drejtojë për vizita të mëtejshme nëse ai vendos se është e nevojshme.

Zbulimi i hershëm i sëmundjeve të kancerit është i rëndësishëm për trajtimin e suksesshëm dhe më pak stresues, më pak pasoja të vona dhe uljen e vdekshmërisë.

Europa Donna Albania