Studimi më i ri: Kura e re e trajtimit që zgjat jetën e grave me kancer gjiri të avancuar

Studimi më i ri: Kura e re e trajtimit që zgjat jetën e grave me kancer gjiri të avancuar

Gratë dhe vajzat e reja që vuajnë nga një formë e zakonshme e kancerit të gjirit të avancuar kanë përjetuar norma të mbijetesës në mënyrë të konsiderueshme dhe goxha përmirësuese kur trajtohen me një medikament që synon qelizat e kancerit, sipas një studimi të ri.

Studimi është kryer në mesin e 672 grave nën moshën 59-vjeç, të cilat kanë marrë një ilaç të quajtur ribociclib, në kombinim me një formë të përbashkët të terapisë hormonale.

70% e grave që morën terapinë e kombinimit ishin gjallë pas 42 muajsh, krahasuar me 46% për gratë që u trajtuan vetëm me terapinë hormonale dhe një placebo.

Kjo, thanë hulumtuesit, korrespondon me një rrezik më të ulët të vdekjes prej 29% në pacientët që merrnin terapinë e kombinimit.

Këto rezultate janë paraqitur në një nga takimet më të rëndësishme që bëhet çdo vit nga Shoqata Amerikane e Onkologjisë Klinike në Çikago (American Society of Clinical Oncology in Chicago), të cilat do publikohen ditën e shtune në “New England Journal of Medicine”.

Autorja kryesore e studimit ka sqaruar se ky studim kishte në fokus paciente që vuajnë nga kanceri metastatik i gjirit, që kanë ndikim të drejtpërdrejtë nga hormonet, që përbëjnë dy të tretat e të gjitha rasteve të kancerit të gjirit tek gratë para menopauzës. Studimi është i pari që tregon një përfitim të konsiderueshëm mbijetese për gratë premenopauzale me kancer të gjirit të avancuar (metastatik) me receptor të hormoneve, pozitiv.

Gratë që morën ribociclib kanë jetuar një mesatare prej 23.8 muaj pa përparim të sëmundjes, krahasuar me 13 muaj për gratë që morën placebo.

“Është e mrekullueshme të shohim se po zgjasim gjatësinë e jetës së dikujt, jo vetëm kohëzgjatjen e kontrollimit të sëmundjes së tyre”, tha Hurvitz.

Shumë pak studime tregojnë një përmirësim të mbijetesë, në përgjithësi. Kjo është ajo që është kaq fenomenale sa i takon të dhënave.

E ndërsa Dr Harold Burstein i Institutit të Kancerit Dana-Farber, tha në një deklaratë:

Kanceri i avancuar i gjirit në gratë para menopauzës mund të jetë shumë agresiv. Është e rëndësishme dhe inkurajuese të shohësh një terapi të synuar që rrit ndjeshëm mbijetesën për gratë e reja me këtë sëmundje.

Në të gjithë botën, kanceri i gjirit shkakton numrin më të madh të vdekjeve tek gratë, sipas OBSH-së.  Vetëm këtë vit, vlerësohet se kanë vdekur 627 mijë gra nga kanceri i gjirit në të gjithë botën.

Ribociclib dhe terapia e hormoneve janë përdorur më parë për të trajtuar gratë postmenopauzale me kancer gjiri dhe vitin e kaluar, terapia e kombinuar u aprovua nga US Food dhe Drug Administration për përdorim edhe të grave premenopauzale.

Bashkautori i studimit, Dr Debu Tripathy nga Qendra e Kancerit MD Anderson, Universiteti i Teksasit është shprehur duke thënë se:

Ky studim konfirmon përfitimet nga këto ilaçe janë të ngjashme për të dyja kategoritë e pacientëve, pre-menopazuale dhe post-menopauzale që kanë hormone të avancuara të receptorit pozitiv të kancerit të gjirit.

Studimi u financua nga prodhuesi farmaceutik Novartis i cili tregton ribociclib nën emrin e markës Kisqali. Ilaç, që merret në formë pilule, kushton mbi 12,000 dollarë në muaj, sipas faqes së internetit të çmimeve me recetë GoodRx.

Jacqueline Hoëard i CNN kontribuoi në këtë raport.

Burimi: CNN