Sipas statistikave të fundit, Kanceri i Gjirit është tashmë forma më e zakonshme e kancerit

Sipas statistikave të fundit, Kanceri i Gjirit është tashmë forma më e zakonshme e kancerit

Peizazhi global i kancerit po ndryshon, sipas ekspertëve të OBSH-së.

Kanceri i gjirit tani ka kapërcyer kancerin e mushkërive si forma më e zakontë e kancerit, sipas statistikave të lëshuara nga ‘Agjencia Ndërkombëtare për Kërkime mbi Kancerin’ (IARC) në Dhjetor 2020.

Kështu, në Ditën Botërore të Kancerit, OBSH organizoi të parën e një serie konsultimesh për të krijuar një iniciativë të re globale për kancerin e gjirit, e cila do të fillojë më vonë në 2021. Kjo përpjekje bashkëpunuese midis OBSH, IARC, Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike dhe shumë -partnerët sektorialë, kanë si qëllim të zvogëlojnë vdekjet nga kanceri i gjirit duke promovuar shëndetin e gjirit, duke përmirësuar zbulimin në kohë të kancerit dhe duke siguruar qasje në kujdes cilësor.

OBSH dhe komuniteti i kancerit po përgjigjen me urgjencë për të adresuar kancerin e gjirit dhe për t’iu përgjigjur barrës në rritje të kancerit në mbarë botën që po lodh individët, komunitetet dhe sistemet shëndetësore.

Në dy dekadat e fundit, numri i përgjithshëm i njerëzve të diagnostikuar me kancer gati u dyfishua, nga rreth 10 milion në vitin 2000, në 19.3 milion në 2020-ën.

Sot, një në 5 njerëz në të gjithë botën do të zhvillojë kancer gjatë jetës së tyre. Projeksionet sugjerojnë që numri i njerëzve që diagnostikohen me kancer do të rritet akoma më tej në vitet e ardhshme dhe do të jetë gati 50% më i lartë në 2040 sesa në 2020.

Numri i vdekjeve nga kanceri është rritur gjithashtu, nga 6.2 milion në vitin 2000 në 10 milion në vitin 2020. Më shumë se një në çdo gjashtë vdekje është për shkak të kancerit.

Ndërsa ndryshimet në stilin e jetës, të tilla si dietat jo të shëndetshme, aktiviteti i pamjaftueshëm fizik, përdorimi i duhanit dhe përdorimi i dëmshëm i alkoolit, të gjitha kanë kontribuar në rritjen e barrës së kancerit, një pjesë e konsiderueshme gjithashtu mund t’i atribuohet rritjes së jetëgjatësisë, pasi rritet rreziku i zhvillimit të kancerit me moshën. Kjo përforcon nevojën për të investuar në parandalimin e kancerit dhe kontrollin e kancerit, duke u përqendruar në kanceret e veprueshëm si kanceri i gjirit, qafës së mitrës dhe kancerit tek fëmijët.

Diagnostikimi i vonë dhe mungesa e mundësisë së trajtimit përkeqësohet akoma më shumë edhe nga pandemia COVID-19

Pandemia COVID-19 ka përkeqësuar problemet e diagnozës në fazën e vonë dhe mungesës së qasjes në trajtim. Këto ndodhin kudo, por veçanërisht në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme. Përveç që duhet të përballen me ndërprerjen e shërbimeve, njerëzit që jetojnë me kancer janë gjithashtu në rrezik më të lartë ndaj COVID-19.

Një sondazh i OBSH-së i kryer në vitin 2020 tregoi se trajtimi për kancerin ishte ndërprerë në më shumë se 40% të vendeve të anketuara gjatë pandemisë. Gjetjet e sondazhit janë mbështetur nga studime të botuara që tregojnë se vonesat në diagnozë janë të zakonshme, ndërsa ndërprerjet dhe braktisja e terapisë janë rritur ndjeshëm. Ndërkohë, regjistrimi në provat klinike dhe rezultatet e hulumtimit kanë rënë.

Të gjithë palët e interesuara po punojnë për t’u përgjigjur. Disa qeveri u kanë mundësuar popullatave të tyre që të kërkojnë kujdes të kancerit në mënyrë të sigurt. Profesionistët shëndetësorë kanë përshtatur trajtimin për të përmbushur nevojat e pacientëve të tyre, përfshirë përmes përdorimit të telemjekësisë, dhe shoqëria civile ka mbështetur pacientët duke i ndihmuar ata të koordinojnë takimet e tyre dhe të përfundojnë planet e tyre të trajtimit.

Kanceret e gjirit, qafës së mitrës dhe tek fëmijët, të gjithë kanë një shans të lartë të kurimit nëse diagnostikohen herët dhe trajtohen në mënyrë të përshtatshme.

Burimi: WHO